Wilt u als professional een casus bespreking waar u tegenaan loopt in uw praktijk? Neem dan contact op via info@dezoektochtnaarjezelf.nl voor het maken van een telefonische afspraak. Of bel op 06-16760023.
U bent van harte welkom met al uw vragen rondom conceptie, zwangerschap, geboorte, vroegkinderlijk trauma, alleengeboren tweelingen, miskraam en abortus.
Ik hoor graag van u!
Voorbeeld casuïstiek bespreking fertiliteitsproblemen
“Een 35-jarige vrouw komt bij de verloskundige met vruchtbaarheidsproblemen. Ze is al twee jaar bezig om zwanger te worden, maar tot nu toe zonder succes. Ze heeft regelmatige menstruaties en er zijn geen aanwijzingen voor gynaecologische problemen. De vrouw is erg gestrest en angstig door de situatie en vindt het moeilijk om met de emotionele belasting om te gaan.
De verloskundige besluit om deze cliënt door te verwijzen naar een coach gespecialiseerd in traumatherapie voor behandeling van haar stress en angst”.
De coach zal samen met de cliënt werken aan het verwerken van eventuele traumatische ervaringen die haar vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden en haar helpen om copingstrategieën te ontwikkelen. Zo kan de cliënt beter om gaan met de emotionele belasting van vruchtbaarheidsproblemen. De coaching zal zich richten op het identificeren en verwerken van eventuele traumatische gebeurtenissen uit het verleden die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de clïent, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing of andere traumatische ervaringen. Daarnaast zal de therapie zich richten op het ontwikkelen van zelfcompassie, het versterken van de veerkracht en het aanleren van stressmanagementtechnieken. Door de combinatie van verloskundige zorg en coaching kan de cliënt ondersteund worden bij het omgaan met haar vruchtbaarheidsproblemen en het verbeteren van haar mentale welzijn. Dit kan uiteindelijk een positieve invloed hebben op haar vruchtbaarheid en haar kansen op een succesvolle zwangerschap vergroten.
Voorbeeld casuïstiek bespreking abortus
“Een vrouw komt bij een miskraamcoach na het ondergaan van een abortus. Ze ervaart heftige emoties, schuldgevoelens en verdriet en worstelt met de beslissing die ze heeft genomen”.
De miskraamcoach kan deze cliënt helpen om haar emoties te uiten en te verwerken. Dit kan door middel van gesprekstherapie, door het aanreiken van coping strategieën en oefeningen om met de emoties om te gaan maar ook door te werken met het 5-stappenplan van Miriam van Kreij (Miskraambegeleiding Nederland). Het is belangrijk dat de miskraamcoach een veilige en ondersteunende omgeving creëert waarin de cliënt haar gevoelens kan uiten en verwerken zonder veroordeling. Daarnaast kan de miskraamcoach helpen om de cliënt te leren omgaan met eventuele schuldgevoelens en zelfvergeving te bevorderen. Het doel is om de cliënt te helpen omgaan met haar emoties en gedachten rondom de abortus en haar te ondersteunen in het verwerkingsproces.
Voorbeeld casuïstiek bespreking miskraam
Na een miskraam kan het erg belangrijk zijn om de casuïstiek te bespreken met een miskraamcoach. Het is belangrijk om als verloskundige de emotionele impact van een miskraam op de cliënt goed te begrijpen en te begeleiden. Het verlies van een kindje kan traumatisch zijn en kan leiden tot psychische klachten zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
In dit geval is het belangrijk om de cliënt te ondersteunen in het verwerkingsproces en haar te verwijzen naar een miskraamcoach indien nodig. Een miskraamcoach kan helpen bij het verwerken van het verlies en het omgaan met de emotionele gevolgen van een miskraam. Het is belangrijk om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waarin de cliënt haar emoties kan uiten en haar verlies kan verwerken.
Een mogelijke oplossing die de miskraamcoach kan bieden, is het aanbieden van gesprekstherapie om de emotionele pijn te verwerken en de persoon te helpen bij het verwerken van het verlies. Daarnaast wordt er gewerkt met het 5-stappenplan van Miram van Kreij (Miskraambegeleiding Nederland). Een miskraamcoach kan een waardevolle aanvulling zijn op de begeleiding en ondersteuning van vrouwen na een miskraam en kan helpen bij het verwerken van het verlies en het herstellen van het emotionele welzijn van de vrouw.
Voorbeeld casuïstiek bespreking bevallingstrauma
“Een verloskundige komt in aanraking met een jonge moeder die tijdens haar bevalling een traumatische ervaring heeft gehad. Tijdens de bevalling traden er complicaties op waardoor de vrouw veel pijn en angst heeft ervaren. De verloskundige merkt dat de vrouw na de bevalling moeite heeft om de gebeurtenis te verwerken en last heeft van flashbacks en nachtmerries.
De verloskundige besluit om de vrouw door te verwijzen naar een specialist in traumatherapie die ervaring heeft met het behandelen van vrouwen met bevallingsgerelateerd trauma”.
Samen met de coach werkt de cliënt aan het verwerken van haar traumatische ervaring en leert ze om te gaan met de gevoelens van angst en onzekerheid die hieruit voortkomen.
De verloskundige blijft betrokken bij het proces en biedt de cliënt ondersteuning en begeleiding tijdens haar herstel. Door de samenwerking tussen de verloskundige en de coach kan de cliënt op een professionele en empathische manier geholpen worden bij het verwerken van haar trauma en het hervinden van vertrouwen in haar eigen lichaam en de begeleiding van zorgverleners tijdens toekomstige zwangerschappen en bevallingen.